French revolution class 9 MCQ online test | Free online test |

French revolution class 9 mcq online test, class 9 history chapter 1 mcq online test, the french revolution class 9 mcq online test, french revolution class 9 mcq, the french revolution class 9 mcq.

French revolution class 9 MCQ online test | Free online test
French revolution class 9 MCQ online test | Free online test

Hello and welcome you all friends to this new french revolution class 9 MCQ online test article. In this article, we are going to provide you MCQ online test about the French revolution.

French revolution class 9 MCQ online test [Rules]

Here we have some rules to solve the french revolution class 9 MCQ online test.

Name of online TestFrench revolution class 9 MCQ online test
No. of question20 questions
Type of questionsMCQ (Multiple Choice Question)
Total time Given20 Min (01 min/ question)
Resultresult will show on your screen after submit
french revolution class 9 MCQ online test
RemarksPass/Fail
french revolution class 9 MCQ online test

Best French revolution class 9 MCQ online test

1.            What was the Marseillaise?
a)            A slogan
b)            A type of hat
c)            A patriotic song
d)            A romantic song
 
Ans. A patriotic song
2. Which of these rights were not established as ‘natural and inalienable rights by the constitution of 1791?
(a) Right to life
(b) Freedom of speech and opinion
(c) Equality before the law
(d) All the above
3. The National Assembly framed a constitution in 1791 to limit the powers of the
(a) monarch
(b) wealthy man
(c) businessmen
(d) press

Ans. Monarch
4. Who said: Thblee task of representing the people has been given to the rich?
(a) Mirabeau
(a) Jan-PaulMarat
(c) Rousseau
(d) Georges Denton

Ans. Jan-PaulMarat
5. Upon becoming free, the slave wore:
(a) blue cap
(b) white cap
(c) red cap
(d) green cap

Ans. Red cap
6. The word livres stands for:
(a) unit of currency in France
(b) tax levied by the Church
(c) Tax to be paid directly to the state
(d) none of these

Ans. unit of currency in France
7. What was ‘Estates General’?
(a) Post of Army General
(b) A political body
(c) Head of all landed property
(d) Advisor of the king

Ans. A political body
8. Which of these books was written by John Locke?
(a) The Spirit of the Laws
(b) Two Treatises on Government
(c) The Social Contract
(d) All the above

Ans. Two Treatises on Government
9. Who led the representatives of the Third Estate in Versailles on 20th June?
(a) Mirabeau
(b) Abbe Sieyes
(c) Louis XVI
(d) Both a and b

Ans. Both a and b
10. According to the new constitution of 1791, the National Assembly was to be
(a) Elected directly
(b) appointed by the king
(c) elected indirectly
(d) a hereditary body

Ans. elected indirectly
French revolution class 9 MCQ online test

French revolution class 9 MCQ online test 05 Min

These are the most important question for the exams. All of these questions are related to French revolution class 9 MCQ online test. This question is also a part of the world Gk.

French revolution class 9 MCQ online test | Free online test |
French revolution class 9 MCQ online test | Free online test |
11. National Anthem of France?
(a) Marseilles
(b) Vande Matram
(c) Roget de L Isle
(d) Le Moniteur Universal

Ans. Marseilles
12.  What was Estates General?
A. Post of army genera
B. A political body
C. Head of all landed property
D. Advisor of the king
 
Ans. . A political body
13. Who was denied entry into the National Assembly?
a) Educated member
b) Woman
c) Peasant
d) Artisans

Ans. Educated member
14. Name the king during the French Revolution?
a) Louis XIV
b) Louis XV
c) Louis XVI
d) Louis XVII

Ans.  Louis XVI
15. Who called himself Emperor of the French Revolution?
a) Louis XIV
b) LouisXVI
c) Nicholson II
d) Napoleon

Ans. Napoleon
16. Which out of there was a direct Tax paid by the members of the third estate?
a) Tithe
b) Capitation
c) Taille
d) Gabelle

Ans. Taille
17. What was livre?
a) A unit of currency in France
b) A tax levied by the church
c) A group of privileged people
d) A tax to be paid directly to the state

Ans. A unit of currency in France
18. Who destroyed the French Republic and established an empire?
a) Louis XVI
b) Napoleon
c) Louis XIV
d) Louis V

Ans. Napoleon
19. The French representative body was known as.
a) Estates-General
b) Parliament
c) Diet
d) General Assembly

Ans. Estates-General
20. When did the French Revolution take place?
a) 1769 A.D
b) 1779 A.D
c) 1789 A.D
d) 1799 A.D

Ans.  1789 A.D
21. What did Bastille symbolise as?
a) Military strength of France
b) Humanity
c) Despotic rule of Louis XVI
d) Louis XVI cowardice act

Ans.  Despotic rule of Louis XVI
22. What was Jacobins?
a) A socialist group in France
b) A political club of France
c) A drinking club of France
d) An entertainment club in France

Ans. A political club of France
23. Where did the meeting of the Estates-General took place?
a) Versailles
b) Neuilly
c) Sevres
d) Maisons

Ans. Versailles
24. Which of the following European power had defeated Napoleon?
a) Britain
b) Prussia
c) Russia
d) All of these

Ans. All of these
25. Which right was given to the French woman in 1946?
a) Right to hold political office
b) Right to get an education
c) Right to divorce 
d) Right to vote

Ans. Right to vote
26. The two Indians who responded to the ideas of liberty and equality as endorsed by the French Revolution were.
a)Tagore and Sri Aurobindo
b) Savarkar and Syed Ahmed Khan
c) Tipu Sultan and Rammohan Roy
d) M.N Roy and Derozio

Ans. Tipu Sultan and Rammohan Roy
27. When France Sneezes the rest of Europe catches a cold? This was the remark of?
a) Bismarck
b) Metternich
c) Mazzini
d) Napoleon

Ans. Metternich
28. which event led to the end of feudalism?
a) Constantinople fall
b) First Religious War
c) French Revolution
d) American Was of Independence

Ans.  French Revolution
29. Identify the statement which is wrong concerning Robespierre.
a) He banned the use of white flour
b) He rationed meat and bread
c) He exempted his party men from punishment
d) He converted churches into barracks or offices

Ans. He exempted his party men from punishment
30. In how many estates were the French society divided?
a) Three
b) Four
c) Five
d) Six

Ans. Three

Important to Read: You may like it

  1. First in the world List 2022| क्या आपको पता है?
  2. Best – 500 science general knowledge question answer in Hindi |.
  3. Best 100+ Non Veg jokes | हिंदी में नॉन वेज जोक्स |
  4. Amazing Maths Puzzles with Answers|100% बच्चों को Maths मे तेज कैसे करे?
  5. बच्चों को कैसे पढाये | बच्चों को घर पर पढाने के 10 Best तरीके |
  6. Best – 500 science general knowledge question answer in Hindi |
दोस्तों के साथ Share जरूर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.